Na jesienne wieczory polecamy coś co usatysfakcjonuje najbardziej wybrednego konesera kulinarnego! Proponujemy pomarańczę olbrzymią, czyli potocznie nazywaną pomelo !

Ten największy przedstawiciel swojej cytrusowej rodziny jest z pochodzenia Azjatą, mieszka w Indiach, Chinach czy też w Tajlandii. Z wyglądu przypomina grejpfruta, chociaż jest od niego większy. Waży średnio 2 kg, a jego średnica przekracza 20 cm. Jest kulisty, i posiada żółto – zieloną skórkę, której grubość dochodzi bardzo często do 5 cm. 

Miąższ pomelo składa się z cząstek, które podobnie jak w grejpfrucie, ściśle do siebie przylegają i są trudne do rozdzielenia, otoczone twardszą niż u innych cytrusów błoną. Po zdjęciu tej gorzkiej otoczki mamy całą kwintesencję tego egzotycznego owocu, którego zastosowanie jest bardzo szerokie. Ma słodki i mniej gorzki aromat niż grejpfrut, ale jest także od niego mniej esencjonalny. Zazwyczaj pomelo występuje jako owoc bezpestkowy, ale jak doskonale wiemy zdarzają się wyjątki, na które trzeba uważać.

Pomelo jest skarbnicą soli mineralnych oraz witamin, zwłaszcza witaminy C. Jest dosyć wytrzymały i można go przechowywać nawet do 4 miesięcy. Trzeba jednak uważać, ponieważ z czasem owoce te zmniejszają swoją objętość, poprzez wysychanie – tracą także na wadze. Dlatego też przy zakupie tych rarytasów należy zwrócić uwagę na jego wagę. Im cięższe, tym świeższe !

Zastosowanie pomelo jest bardzo szerokie. Można je jeść same, bądź wykorzystywać je do sporządzania sałatek. Niektórzy wykorzystują ten owoc do sporządzania soków lub marmolady. Gąbczasta skórka doskonale nadaje się do kandyzowania. 
Cena pomelo nie jest zbytnio wygórowana, w supermarketach waha się ona od 3 do 4 złotych za kilogram. W małych sklepikach osiedlowych, jeżeli jest ten owoc dostępny cena będzie nieco wyższa.


Dzisiaj polecamy sałatkę z pomelo w roli głównej !
Do przygotowania potrzebujemy:
ćwiartkę pomelo
jedno jabłko, najlepiej dosyć słodkie
kawałek awokado (maksymalnie pół)
2 średnie mandarynki
200 ml jogurtu naturalnego
do dekoracji możemy wykorzystać kilka orzechów włoskich 
Obieramy pomelo, oddzielając od skórki sam miąższ. Dzielimy go na małe kawałki. Dodajemy pokrojone mandarynki i przygotowane kawałki awokado. Wszystko dokładanie mieszamy i dodajemy jabłko pokrojone wcześniej w paski. Tak przygotowane owoce, łączymy z jogurtem. Sałatkę możemy, oczywiście przyozdobić orzechami. Smacznego !