Jak parzyć kawę?

Smakosze i wielbiciele kawy znają przynajmniej kilka sposobów na zaparzenie ich ulubionego napoju. Wstrętem i obrzydzeniem napawa ich myśl o kawie rozpuszczalnej, kiedy jest tyle wspaniałych mieszanek kawy. Kawę można gotować w tygielku po turecku, przeciskać przez AeroPress, czy patrzeć jak łagodnie napar wypełnia filiżankę pod dripem. Można też użyć do tego kafeterii czy też kawiarki i postawić ją na ogniu. Albo sposobem mamy zalać mieloną kawę w szklance i poczekać aż wszystkie fusy opadną.

Jednak niewątpliwą przyjemność przynosi picie esencjonalnej kawy przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym, gdzie przez drobno zmielone ziarna gorąca woda przepływa z siłą nawet 20 barów wyciskając z kawy to co najlepsze. Najbardziej profesjonalne znajdziemy oczywiście w kawiarniach. Są to ogromne maszyny do przygotowywania przemysłowych ilości espesso. Wyposażone w młynki do ziaren, kolby do kawy, podgrzewacze wody i z siła wodospadu przelewające napar. Kto powiedział, że nie można mieć tego wszystkiego w domu, ale w poręczniejszej wersji? Puryści powiedzą, że w ekspresie ciśnieniowym przygotowuje się wyłącznie espresso. A wszystkie inne rodzaje kaw jak latte czy mocca to tylko napoje zrobione na bazie espresso. Niech i tak będzie!

Kiedyś popularny był ekspres przelewowy

Na rynku znajdziemy ekspresy przelewowe, gdzie po włożeniu filtra, wsypujemy kawę a wrzątek przelewany jest przez niego do dzbanka. Mało wyrafinowane, ale stanowiły doskonałą alternatywę dla kawy z fusami i były bardzo popularne w Polsce w latach 90tych. Teraz już trochę zapomniane, pojawiają się w popularnych amerykańskich filmach z przełomu wieków.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy

Są również ekspresy ciśnieniowe kolbowe oraz automatyczne. W ekspresie kolbowym proces odbywa się niejako ręcznie gdyż sami musimy umieścić i ugnieść zmieloną kawę w kolbie, a następnie zamontować z powrotem na urządzeniu. Po jednorazowym użyciu kawę wysypuje się, a do następnej filiżanki wypełnia się kolbę ponownie. Ma to swój urok i człowiek może poczuć się w domu niczym barista.

Ekspres ciśnieniowy ale automatyczny

Kolejnym szczeblem wtajemniczenia są ekspresy ciśnieniowe automatyczne, gdzie cały proces odbywa się wewnątrz urządzenia. Po naciśnięciu przycisku ekspres na bieżąco mieli ziarna i sam wypełnia filtr, a zużyta mieszanka ląduje w specjalnej kieszonce. Wymaga jedynie wypełniania pojemnika z wodą oraz świeżych ziaren kawy. Opcja dla największych śpiochów, którzy przygotują swoją poranna kawę nawet z zamkniętymi oczami. Niektóre modele ekspresów automatycznych wyposażone są w równie automatyczny spieniacz do mleka. Warto o tym pomyśleć jeśli chcemy się cieszyć kremowym cappuccino czy trójwarstwowym latte.

To może automatyczny ale kapsułkowy?

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne i kolbowe mają najczęściej tę wadę, że zajmują sporo miejsca, a i ich cena bywa dość wysoka. Mniejszym i tańszym rozwiązaniem jest więc ekspres automatyczny, ale kapsułkowy!

A jak działa ekspres kapsułkowy?

Ekspres kapsułkowy to mniejsza i poręczniejsza wersja tradycyjnego ekspresu ciśnieniowego. Ma często zdecydowanie lepszy design i jest poręczniejszy. Jego zdecydowana zaletą jest to, że dzięki zastosowaniu kapsułki cały proces jest higieniczny, a kawa nie rozsypuje się po blacie. Nie ma konieczności własnoręcznego dozowania kawy do ekspresu. Wybraną kapsułkę wkładamy do odpowiedniego pojemnika, zamykamy, wciskamy przycisk a kawa magicznie sama się robi. W kapsułce nie znajduje się jednak magiczny pył, a dobrana mocno sprasowana mieszanka kawy. Rozwiązanie dla tych, którzy lubią robić kawę jeszcze na śpiąco i lubią mieć do tego spory wybór. Bo kapsułek oferujących przeróżne rodzaje mieszanek i napojów jest sporo.

Jaką kawę mogę wybrać?

Do ekspresu ciśnieniowego Krups można wybierać kawę spośród ponad 20 rodzajów kapsułek Nescafe. Kapsułki podzielone są na:

 

  • Espresso – klasyk, ale wybór jest spory. Mocna czy lekka? Słodka, a może owocowa? Pojemność jak to espresso – 40ml.
  • Lungo – kiedy chcemy kawę w większej filiżance, do 110ml; mocne i te słabsze. Owocowe, kwiatowe ale i te mocno palone.
  • Intenso – dla filiżanek o pojemności do 40ml; mocne i wyraziste mieszanki, w każdej kapsułce inna. Długo palone, zrównoważone, mieszanki Arabiki i Robusty. Drzewne, pikantne lub kakaowe.
  • Pure Origin – gdzie każda kapsułka zawiera kawę tylko z jednego kraju. Indie, Kolumbia, Brazylia czy Etiopia, gdzie zechcesz się przenieść?
  • Bezkofeinowe – dla tych co lubią i dla tych którzy powinni unikać kofeiny też znajdą się kapsułki. A nawet 4 różne do wyboru.
  • Variations – karmel, gorzka czekolada lub wanilia. Kawa nie musi być nudna.
  • Czy limitowane edycje – aktualnie, prosto z Brazylii. Intensywne espresso o armacie drzewa sandałowego i orzecha włoskiego, z lekką ziołową nutą.

 

Więcej o ekspresach Krups oraz gdzie kupić na stronie: http://www.krups.com.pl/.