Uwielbiają ją już wszyscy, zarówno wegetarianie jaki i osoby, uzależnione od mięsa. Jej kombinacji nie ma końca. Pizze możemy zjeść z szynką, pieczarkami, owocami morza, zestawieniem serów i warzyw. Pizza, która pochodzi z Italii stała się najpopularniejszym daniem na świecie. W Polsce istnieje mnóstwo restauracji serwujących ten przysmak. Jednak co powiecie na pizze z Japonii?! Pizza Okonomiyaki prosto z kraju kwitnącej wiśni może wzbudzać na początku kontrowersje. Kapusta, pory, szczypiorek na pierwszy rzut oka przypomina polskie danie wiosenne. Tak naprawdę z pizza ma tylko wspólny kształt. W Japonii jest to jedno z najpopularniejszych dań, które można spotkać w każdym barze czy restauracji. Podawane jest z sosami sojowymi, piklami czy innymi japońskimi dodatkami.

Składniki:
2 szklanki cienko posiekanej kapusty
1 szklanka umytych i pokrojonych drobno porów
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 ubite jaja
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta morskiej soli
do posypania szczypiorek oraz migdały

Kapustę, pory, mąkę i sól łączymy w dużej misce. Mieszaj całość dopóki wszystko nie będzie pokryte mąką. Dodaj to tego ubite jajka i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnią na średnim ogniu polewając oliwą. Dodajemy zrobioną wcześniej masę i metalową lub drewnianą szpatułką spłaszczamy całość w formie placka. Placek smażymy przez 4-5 minut, może być nawet przez 10, w zależności od tego czy wolimy mniej lub bardziej wysmażonego. Przekładamy pizze na talerz i odwracamy do góry dnem dodając wcześniej nieco oliwy na patelnię. Kładziemy z powrotem na patelnię i dociskamy. Pozwólmy aby druga strona placka doszła do siebie, przez około 5-10 minut. Na gotową pizzę dodajemy szczypiorku i migdałów.