Przy wznoszeniu architektury mieszkaniowej niejednokrotnie potwierdziła się już zasada, że proste rozwiązania okazują się być najlepsze. Hiszpańscy architekci podczas wznoszenia nowoczesnej bio-willi nie tylko zastosowali się do wspomnianej zasady, ale także wykorzystując podstawowe rozwiązania modernistyczne stworzyli, jak na współczesne standardy w tego typu budownictwie obiekt o dużej oryginalności. Bio-willa, która znajduje się na przedmieściach Llers w prowincji Girona w Hiszpanii została zaprojektowana przez architektów z barcelońskiego biura Cloud 9 - Enric Ruiz-Geli. W związku z tym, iż działka na której powstał dom nie jest zbyt wielka zdeterminowało to wygląd projektu. Dzięki temu powstała willa otrzymała kształt zbliżony do litery V, gdzie jedna część została uniesiona nad ziemią uzyskując tym samym więcej przestrzeni i interesujący zjazd do garażu ulokowany pod spodem. Bryłę budynku w delikatny sposób załamano kilkakrotnie nadając całości dynamiczny charakter. Fasady boczne zostały wykonane z betonu, natomiast frontowa i tylna ze szkła, podobnie jak wszystkie ściany wewnątrz domu.

Jak twierdzą sami autorzy inspiracją dla tego niezwykłego domu była woda, a w betonowej fasadzie odciśnięto wzory mające przypominać falę. Cała ornamentyka budynku jest niezwykle powściągliwa i ogranicza się do subtelnych zdobień przede wszystkim z betonu, szkła i drewna. W związku z małą powierzchnią działki, na której powstał dom zdecydowano się na umieszczenie ogrodu na dachu, dzięki czemu uzyskano nie tylko dodatkowy element estetyczny, ale i w pełni wykorzystano zarówno powierzchnię działki jak i domu. Ogród przystosowano do miejsca, w którym go zaprojektowano i jest on hydroponiczny co oznacza, że hodowane tam rośliny nie wymagają użycia ziemi