Ile razy słyszałyśmy “przez żołądek do serca”? I ile razy gotowanie kojarzyło nam sie z nudnym i uciążliwym obowiązkiem, z którym najchętniej byśmy się rozstały? Nic z tego, dziś jeśli chcemy być trendy, musimy umieć gotować, co więcej w dzisiejszych czasach przez żołądek nie tylko do serca, ale i do pieniędzy.

Pomijając już światowy sukces jaki odniósł Chief Ramsey, we włoskiej telewizji i w szanujących sie pismach przeznaczonych dla kobiet (Vanity Fair, Myself etc),  pojawiają sie jak grzyby po deszczu strony z przepisami kulinarnymi, programy telewizyjne dotyczące przygotowania potraw, oraz niezliczone ilości blogów zajmujących sie tylko tym tematem.

Jedna ze znanych włoskich dziennikarek Benedetta Parodi, poświęciła się całkowicie swojemu hobby, porzucając prowadzenie dziennika telewizyjnego Studio Aperto na kanale Italia Uno. Na dzień dzisiejszy, pani Parodi może poszczycić się ponad dwoma milionami sprzedanych książek z przepisami kulinarnymi, na których już zarobiła ponad 3 miliony euro i swoim własnym, godzinnym programem na La7.



Benedetta Parodi, 39 lat, w jednym z wywiadów mówi ze do gotowania zawsze dobrze sie ubiera i nie robi tego nigdy w dresie. Nie określa sie jako kucharka ale jako gotująca dziennikarka, która ma bardo gorączkowe życie i zależy jej na tym aby zawsze być trendy.


Sonia Peronaci  44 lata, swoim blogiem giallozafferano.it daje prace 10 osobom, w tym córce. Blog otworzyła, gdy straciła swoją pracę. Na początku sama gotowała i fotografowała swoje potrawy. Dzisiaj ma 2 miliony gości na blogu, “biuro”  z dwoma kuchniami i drugi raz z rzędu wygrała nagrodę dla najlepszego bloga o gotowaniu.

Dziewczyny, nie ma co, babska robota, babska robota ale to zaczyna być modne!

Autor: Izabella Frei