Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza... Chociaż świeci słońce to jednak jest dosyć duży mróz i nasz organizm bardzo szybko się wychładza, dlatego w tym okresie tak bardzo lubimy różnego rodzaju gorące napoje. Świetnym pomysłem na szybki powrót do normalnej ciepłoty ciała może okazać się gorąca czekolada. Nie tylko jest kaloryczna i szybko pozwoli nam odzyskać utracona energię, ale również świetnie smakuje i może umilić nam nasze podniebienie. Ważnym punktem jest rozróżnienie czekolady pudrowanej od tej przyrządzanej z prawdziwych tabliczek czekolady. To właśnie ta druga ma jedyny w swoim rodzaju smak, który sprawi, że będziemy w pełni usatysfakcjonowani. Zapewne nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że historia czekolady sięga już czasów Olmecków. To właśnie oni byli pierwszymi użytkownikami tego magicznego napoju. A tak naprawdę tworzyli go z kakaowca. Jednak nie był to zwykły napój, lecz ten który miał podkreślać ważne wydarzenia w życiu tej społeczności jak narodziny dziecka, czy tez czyjeś zaślubiny. Ten magiczny napój dotarł do Europy dopiero pod koniec XVI wieku. Pierwszy przepis na gorącą czekoladę został opublikowany w 1631 roku i od tamtej pory cieszy się ona niezwykłą popularnością nie tylko wśród dzieci, ale również wśród dorosłych. Przez lata była uważana za napój arystokracji wyższych sfer, którym się delektowano i powoli odkrywano jego właściwości. Co ciekawe czekolada gorąca przede wszystkim jest świetnym napojem, który tuz po spożyciu wprawi nas w błogi stan szczęścia oraz zapomnienia. Warto podkreślić fakt, że są różne rodzaje czekolady gorącej od tej tradycyjnej bo bardziej fantazyjne. Co więcej ostatnimi czasy coraz bardziej popularne stały się czekolady na zimno z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Nie tylko świetnie smakują, ale może okazać się świetnym napojem na upały. Jak widać czekolada do picia jest doceniana przez bardzo wiele osób, jednak powinniśmy pamiętać i dostrzegać różnicę w smaku między prawdziwą czekoladą a napojami czekolado podobnymi...