Wtedy to słynny handlarz winami, Grzegorz Korab, zbudował na warszawskim rynku kamienicę i założył w jej piwnicach handel winami. Rodzina Fukierów pojawiła się w gronie właścicieli na początku XVIII wieku i przez kolejne lata odkładała najstarsze i najprzedniejsze wina dla potomnych. W fukierowskich zbiorach znaleźć można było tokaje Hetmańskie z 1606 r. a także wina z wybitnych roczników 1727, 1786, 1811, 1880 i wielu innych. Kolekcja ta, stanowiąca od XIX wieku zbiór najstarszych win na świecie, przetrwała do 1939 roku, kiedy po zajęciu Warszawy naziści ogołocili fukierowskie piwnice z całego zapasu unikalnych i nad wyraz wartościowych win. Choć Kamienicę Fukierowską odbudowano po wojnie w pierwszej kolejności, to przez lata nie udało się nikomu przywołać świetności lat przedwojennych.”
Po takiej historii można się wiele spodziewać… I spodziewając się, nie będziemy się mylić.
Restauracja Magdy Gessler to miejsce z klimatem i, co tu dużo mówić- z niesamowitym jedzeniem.
Fukier oferuje między innymi Kołduny litewskie w zabajone z lubczykiem ,lub na maśle
Nereczka cielęca na chrupiąco podana z shery i czosnkiem
Krewetki w glinie na oliwie z oliwek z czosnkiem i papryczka
Foie gras na chałce na grzance z pomocą calvadosu i jabłek, a także Sarnina na własnym śmietanowym sosie z borowikami
Comber z sarny z całym dworem
Kotlet schabowy z kapustą na całą patelnię
Wątróbka cielęca mleczna z sosem balsamicznym i antonówką ,kartofelki i koper
Papardelle ze świeżymi pomidorami ,pieczoną papryka i prawdziwkami…
Smaki świata i Polski w jednym, niezwykle urokliwym miejscu!