Fidżi – archipelag na Pacyfiku, gdzie piaszczyste plaże, luksusowe hotele, bezludne wyspy, wyszukane drinki, owocowa odnowa biologiczna sprawią, że żaden turysta nie będzie chciał wracać      z Wysp Słońca do szarej rzeczywistości.
To idealne miejsce dla wielbicieli wodnego świata, rafy koralowe wokół wysp Fidżi, są uważane za jedne z najpiękniejszych na ziemi.

Likuliku Lagoon Resort  to wyjątkowy, jedyny hotel na wyspach, w którym można zamieszkać  tuż nad wodą.  Hotel ten robi niesamowite wrażenie , bambusowe chaty
z ogromnymi tarasami, z których rozciąga się widok na seledynowy ocean. Serwują tam tradycyjny trunek – kava, który przygotowywany jest ze sproszkowanego korzenia kawy. Istnieje tradycja, że przed jego wypiciem należy klasnąć w dłonie dwukrotnie i wypić do dna.
Klaszczmy więc w dłonie i ruszajmy na Fidżi!

Fidżi znajduje się na 322 wyspach, z tego też powodu najlepszy sposób poruszania się pomiędzy nimi to rejs łodzią. Najczęściej punktem wyjściowym jest port DENARAU  na VITI LEVU. Na wyspę  Malolo,( najczęściej odwiedzaną) rejs kosztuje  85 FJD, czyli około 143 zł. Dla turystów, którzy pragną  zgłębiać piękno wysp oferowane są 21 –dniowe lub 14-dniowe rejsy.
Gdy dotrzesz na Malolo będziesz przecierać oczy ze zdziwienia. Ruchliwe ulice, centra handlowe zamieniają się w złocisty piasek, turkusową wodę, palmy kokosowe. Jest cudnie!                     

Na Malolo można zatrzymać się w  luksusowym hotelu Likuliku Lagoon Resort lub też skorzystać z  tańszej bazy noclegowej. Co wybierzecie i tak nie przyćmi blasku Wysp Słońca.
Przekraczając próg hotelu można usłyszeć radosne „ BULA” , które oznacza „ CZEŚĆ”.
Temperatura wody  minimum 28 C, wieczorem dla gości hotelowych powitalny rytuał Fiji Island – aromatyczny, delikatny piling kokosowy zakończony maską z bananów oczywiście w towarzystwie kavy i przystojnych masażystów. Żyć nie umierać!
Będąc na Malolo warto wybrać się w rejs do sąsiedniej wyspy Castaway.  To na jej cześci powstał  hollywoodzki hit Cast Away z Tomem Hanksem w roli głównej.

Kuchnia na Fidżi to połączenie smaków polinezyjskich, indyjskich i chińskich.  W menu najbardziej rekomendowanym daniem jest Lovo- mięso pieczone w ziemi na specjalnym grillu oraz  Kokoda- ryba marynowana w cytrynie i mleczku kokosowym.
Palce lizać!!
Najlepszym sposobem  by ta bajka stała się realna jest podróż w to wyjątkowe miejsce z butelką schłodzonego  szampana by w doborowym towarzystwie podziwiać zachód słońca nad Pacyfikiem!!!