W Barcelonie przywrócono do życia XIX-wieczny browar. W historycznych murach odbudowano społeczność skupioną wokół designu, kultury i dobrej kuchni. Renowacji dokonał francuski architekt Jean Nouvel we współpracy z Albertem Castello (CEO) i Jordi Vila (dyrektor gastronomii). Dążeniem twórców było unowocześnienie struktury przy zachowaniu istoty dawnej fabryki Moritza. Starano się nie zagubić unikalnych przemysłowych śladów minionej epoki – murów, betonowych piwnic, mozaiki podłogowej. Przewodnią ideą było jednak stworzenie przestrzeni publicznej. Tarasy, muzea, ogrody, restauracje, sklepy. Podziemne hale stały się nowym centrum kulturalnym. Znajduje się tam oczywiście i mini browar zdolny do wytwarzania 60 hektolitrów niepasteryzowanego piwa rocznie. Wielofunkcyjna powierzchnia mieści w sobie również powierzchnię wystawienniczą dostosowaną do wystaw, konferencji i imprez dla dużych i małych.

sj