Seria ekologicznych urządzeń do kuchni umożliwiających przechowywanie żywności bez użycia lodówki - „Savefood from the fridge” została zaprojektowana przez Jihyun Ryou. Projekt składa się z drewnianych półeczek, które zostały stworzone tak, aby regulować wszystkie zmienne wpływające na konserwowanie żywności. W zestawie znajduję się skrzynka z piaskiem do sadzenia warzyw korzennych - przechowywane pionowo zachowują dłużej świeżość.

ekologiczne urządzenia kuchenne

Bardzo ciekawą propozycją jest także specjalna półka na jajka, które poprzez liczne otworki w skorupce absorbuje otaczające je zapachy. Dodatkowo, urządzenie wyposażone jest w mini basenik, służący do sprawdzania ich świeżości – jaja świeże toną w wodzie.

specjalna półka na jajka


Jihyuna Ryou zaprojektowała również skrzynkę do przechowywania jabłek i ziemniaków -  jabłka wytwarzają związki chemiczne, pozytywnie wpływające na starzenie się ziemniaków.

skrzynka do przechowywania jabłek i ziemniaków

W zestawie znajduje się także półka z tacką na wodę, by regularnie nawadniać cukinie, bakłażany i ogórki, które trzymane w temperaturze pokojowej przy odpowiedniej wilgotności znacznie dłużej pozostają świeże.

półka nawadniająca warzywa


Źródło: mocoloco.com

Autor: Karolina Popłońska