Święta Bożego Narodzenia to niewątpliwie najbardziej rodzinny okres roku. Każdy przyjeżdża do swoich rodzinnych domów by spotkać się z najbliższymi.
W wariacji zakupów, które już widać, szczególnie w centrach handlowych nie można zapomnieć o zrobieniu domowych pierniczków!
Nie ma nic lepszego, smaczniejszego, co by się bardziej kojarzyło z świętami. Pierniczki również za pomocą sznurka można wykorzystać jako dekorację na choinkę. Oto łatwy przepis na pierniczki, których zapach przeciągnie i zniewoli każdego

Składniki na 40 sztuk:

* 125 g miodu
* 75 g masła
* 125 g cukru
* 1 jajo
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
* kilka kropli olejku z gorzkich migdałów
* 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
* 400 g mąki
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 g cukru pudru
* czerwone i zielone kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:


Miód podgrzać z masłem i cukrem, po czym wszystko przestudzić. Gdy już masa będzie chłodniejsza dodać jajo, cynamon, goździki, olejek i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy miodowej i wyrabiać gładkie ciasto. Ciasto przykryć serwetką, i koniecznie odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na stolnicy oproszonej mąką ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5 - 6 mm, wykroić w romby lub serduszka, za pomocą foremek. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 10 minut, wystudzić. Wiśnie pokroić w paseczki. Cukier puder utrzeć z 4 łyżkami ciepłej wody. Pierniczki posmarować lukrem i ozdobić wiśniami.