Każdy przez całą zimę czeka z utęsknieniem za wiosną i latem. Nie tylko promienie słońca otulają naszą skórę, ale również jest w sklepach mnóstwo wspaniałych owoców oraz warzyw. Jest to świetny okres, aby odstawić chemiczne soki owocowe, a przyrządzać sobie domowe koktajle. Napoje przygotowane na bazie owoców, cukru oraz kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki. Nie tylko zawierają one niezwykle dużo witamin i minerałów, ale są również dla nas zdrowym i cennym źródłem energii, która jest nam potrzebna do życia w ciągu dnia. Mimo, że taki koktajl należy do zdrowej żywności oraz Slow Food, to robi się go niezwykle szybko. Wystarczy wsypać owoce, maślankę i cukier do smaku.
Koktajle są też świetną alternatywą na kolację dla osób, które pragnął zrzucić kilka kilogramow.

Możemy robić tradycyjne malinowe, truskawkowe czy jagodowe, lub wieloskładnikowe.

Bananowo-jagodowy
- średni banan
- 100 g jagód
- 1 łyżeczka miodu spadzistego
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego

Gruszkowo-pomarańczowy
- 1 dojrzała gruszka
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka miodu spadzistego

Wieloowocowy:
- 1 kiwi
- 1 szklanka truskawek (ewentualnie mrożonych)
- 1 banan
- garść kruszonego lodu