Gdyby jedzenie ograniczało się tylko i wyłącznie do napełniania żołądka z pewnością książka  „Eat! Design with Food” nie ujrzałaby światła dziennego. Na szczęście jednak doceniamy takie elementy jak smak, zapach, wizualne zalety podania potrawy, jej wartości zdrowotne i energetyczne, interesujemy się kuchniami świata, kochamy jeść w restauracjach i gotować we własnym domu. Jedzenie tworzy naszą kulturę.

Jedzenie i design? To z pozoru tylko dziwne połączenie nabiera sensu po przekartkowaniu albumu „Eat!”, będącego kwintesencją tych dwóch wyrazów. Ta wspaniale wydana książka jest pełna inspiracji jedzeniem – od artystycznych instalacji z jego udziałem, wydarzeń, przez specyficzne produkty po brand design.

Zaprojektowało ją designerskie biuro EIGA, zaś wydało NBVD (Norman Beckmann Verlag & Design), wydawnictwo znane z ciekawych publikacji z szeroko rozumianego obszaru designu. Książka nazwana została „najsmaczniejszą” tego typu z obecnych na rynku.

Publikacja jest kompilacją dzieł 54 artystów, designerów i architektów prezentujących swoje kreatywne spojrzenie na jedzenie, napoje i odżywianie. Artyści pokazują, że nawet skórka od banana lub skorupki od jajek, kawałki mięsa, czy zwyczajna gruszka mogą inspirować. I to nie tylko do dobrego obiadu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: Katarzyna Kałwak