Od marca ubiegłego roku w warszawskim hotelu Novotel fani nowych doznań mogą spróbować czegoś wyjątkowego. Wszystko za sprawą restauracji Dark Restaurant , która słynie z serwowania jedzenia w absolutnych ciemnościach! 

Pierwsza z sieci takich restauracji powstała w 2004r w Paryżu. Później, pojawiły się kolejne w Londynie, w Moskwie. Wszędzie odniosły spektakularny sukces. Warszawski lokal jest dosyć kameralnym miejscem przygotowanym na przyjęcie zaledwie 40 gości. Z tego powodu warto wcześniej zarezerwować stolik ( można to zrobić telefonicznie lub za pomocą formularza na stronie internetowej www.dakrrestaurant.pl) Klienci nie mogą wnosić do środka latarek, zapaliczek, telefonów ani niczego co wytwarza jakiekolwiek światło. Od momentu przekroczenia progu restauracji opiekę nad konsumentami sprawują wyszkoleni kelnerzy z noktowizorami. To oni prowadzą do stolika, przyjmują zamówienia, przynoszą potrawy oraz wyjaśniają jak sobie radzić w ciemnościach. W trakcie spożywania posiłków możliwe jest korzystanie z ich pomocy. W tym celu każdy stolik wyposażony jest w dzwonek. Dania wybierane są przed wejściem do lokalu. Wszystkie pozycje z menu przygotowane są zgonie z zasadami slow food, a szef kuchni codziennie proponuje nowe menu w stylu fusion. Dostępne są trzy rodzaje zestawów: przystawka, zupa, danie główne, deser ( 90zł), przystawka, danie główne, deser (70zł) oraz danie główne, deser (50zł). 
W takiej restauracji odkrywamy, że klasyczne potrawy jedzone w ciemności smakują zupełnie inaczej niż przy świetle. Gdy zmysł wzroku jest uśpiony intensywniej pracują zmysły smaku i węchu