Nieuchronnie nadchodzą zimne dni. Najlepszym sposobem na przezimowanie tych mroźnych miesięcy jest pieczenie w domu pysznych muffinów do ciepłej kawy czy kakao.
Muffiny stały się bardzo popularne na całym świecie, a od kilki lat u nas w Polsce. Jednak mało kto wie płacąc za niego w kawiarni 8 złotych, że wykonuje się go bardzo prosto. Na dodatek można z nimi spokojnie eksperymentować, raz dodając jagody, banany, czekoladę czy maliny.
Oto łatwy, szybki i bardzo dobry przepis na muffiny:

Muffin Czekoladowy:
2 jajka
100 g brązowego cukru
2 paczki cukru waniliowego
150 g kwaśnej gęstej śmietany, 
250 g maki 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
100 ml mleka
3 łyżki oleju
140 g białej czekolady
60 g gorzkiej czekolady 


Cale jajka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy i dalej ubijać, następnie dolać kwaśnej śmietany i ubijać wszystko razem jeszcze ok. 4-5 minut. W osobnej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać i wymieszać razem z mąką. Całość tą dodajemy do ubitej masy. Wmieszać wszystko razem drewnianą łyżką i dolać mleko, a na końcu olej. Wszystkie składniki mieszać ok. 4 min. Potem dodać posiekaną czekoladę. Formę do 12 muffinów wysmarować olejem i wysypać mąką. Wypełnić formę ciastem i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Zostawić upieczone muffiny w formie na 10 minut po czym wyciągnąć z form