Osobą której przypisuje się opracowanie pierwszej receptury był Dr. Pierre Ordinaire w roku 1792.  
Początkowo absynt stanowił lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Po kilku latach zorientowano się, że może stanowić także niezwykły trunek. Otwarta została pierwsza destylarnia (jej pomysłodawcą był Henri-Louis Period. 

W 1805 r. rozpowszechnić Absynt we Francji Henri-Louis Pernod otwiera drugą destylarnię w Pontarlier. I tak zaczyna się absyntu historia właściwa. Wiodąca ku artystycznemu światu Montmartu.

W niedługim czasie bary i kawiarnie wypełniły się ludźmi pochylającymi się nad kieliszkiem Absyntu, a o piątej następowała"l'Heure Verte" – zielona godzina.

Szczyt popularności tego trunku to lata 1880-1915. Pijali go wtedy wszyscy, zarówno wyższe sfery, jak i przymierający głodem artyści.
W 1874 r. Francuzi wypili 700 000 litrów Absyntu a w 1910r spożycie urosło do 36 000 000 litrów. Imponujące liczby…
Dziś surrealistyczny klimat paryskiej bohemy wykorzystuje firma Avon i tworzy wraz z Christianem Lacroix, perfumy inspirowane zielonym trunkiem. Jest to mieszanka orientalno- kwiatowa, łącząca zmysłowość z nowoczesnością. A przeszłość z teraźniejszością