Owoce morza, ryby oraz wołowina ulubionymi składnikami dań polskich pań. A wszystko to przyprawione sosem sojowym, oliwą z avocado i limonki, pieprzem i świeżymi ziołami. Szefowie kuchni hotelu The Westin Warsaw przez 12 miesięcy dokładnie obserwowali kobiece wybory oraz recenzje dań i na tej podstawie przygotowali kulinarną analizę preferencji Polek.

Przez ostatnie 12 miesięcy najpopularniejszymi składnikami potraw serwowanych kobietom
w restauracji Fusion warszawskiego hotelu Westin były: krewetki, małże św. Jakuba, ryby,
a w szczególności: gardłosz, halibut, palia alpejska, tuńczyk i rekin. Ale Polki nie unikają również czerwonego mięsa. Najczęściej wybierana jest polędwica wołowa marynowana
w sosie sojowym oraz jagnięcina nowozelandzka zapiekana np. z kozim serem i sosem pomarańczowym. Nieustającą popularnością cieszy się też comber z królika oraz wędzona pierś kaczki.

„Należy jednak przyznać, że zdecydowanie najpopularniejsze wśród Polek są owoce morza
i ryby, które najczęściej komponują z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone mięso,
w przypadku płci pięknej, zeszło w naszej restauracji na plan drugi” – mówi Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw. 

Polki doceniają wartość odżywczą oraz smakową warzyw, które w ponad 80% przypadków stanowiły nieodłączną część potraw. Do najpopularniejszych warzyw restauracji Fusion należą: pok choy, groszek cukrowy, szpinak, kiełki zielonego groszku, kiełki sojowe, rukola, szparagi oraz pomidorki koktajlowe. 
Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin jednoznacznie pokazują, że Polki lubią zdrowo się odżywiać. Świadczy o tym duża popularność warzyw – zwłaszcza zielonych, a także prośby
o to, aby poddawane były one krótkiej obróbce termicznej. Jeżeli Panie jedzą czerwone mięso, to najczęściej proszą o krótki czas jego smażenia bądź pieczenia.

Janusz Korzyński twerdzi, że wśród Polek odwiedzających jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje co do wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado
i limonki, sól morska z mango i curry oraz pieprz. Coraz bardziej popularna wśród Polek staje się kora cynamonowa, anyż i szafran. Polki pokochały też swieże zioła: tajską i purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy oraz korzeń imbiru i galanganu.

Dbałość o zdrowie i figurę widać również w wybieranych przez panie deserach. Dlatego też największym uznaniem cieszą się desery niskokaloryczne, owocowe o lekkiej odświeżającej nucie, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji, czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubią eksperymentować ze smakami deserów.
„Deserowym hitem kuchni fusion jest kawior z czerwonego wina i granatu z lekkim musem
z białej czekolady, a także ganasch z gorzkiej czekolady i pleśniowego sera gorgonzolla
z dodatkiem aromatycznej pomarańczy. Polki doceniają różnorodność w kuchni, a co wiecej lubią degustować nowe, zaskakujące kompozycje” – dodaje Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin.  

***
Janusz Korzyński - swoją przygodę kulinarną rozpoczął 30 lat temu w Słupsku. W wieku zaledwie 19 lat został zastępcą szefa kuchni, co było wówczas ewenementem i stanowiło duże wyróżnienie. Swoje umiejętności kulinarne poszerzał podczas wyjazdów za granicę m. in. do Niemiec i Węgier i północnej Afryki. Pracował w Hotelu Sheraton Warsaw na stanowisku Sous Chef, a od 2003 roku związany jest z hotelem Westin w Warszawie, gdzie obecnie jest szefem kuchni.

Adam Jakubowski – zajmuje się od 15 lat cukiernictwem. Jest związany z hotelem Westin od początku jego istnienia. Adam jest miłośnikiem kuchni azjatyckiej, a jego pasją jest łączenie smaków i aromatów. Jego dewiza życiowa mówi, że najważniejsze w kuchni jest eksperymentowanie, bez tego świat tkwiłby w tym samym miejscu. Adam jest absolwentem Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, podnadto odbył liczne kursy cukiernicze w tym
u Bernta Sieverta.

Restauracja Fusion w hotelu The Westin Warsaw oferuje kreatywne, unikalne kompozycje stworzone z najwyższej jakości świeżych produktów, które są niezapomnianym przeżyciem kulinarnym. Restauracja znajduje się na parterze hotelowego lobby, z bezpośrednim wejściem od ulicy. Otwarta kuchnia umożliwia obserwację procesu przygotowywania potraw. Specjalnością restauracji są dania fusion łączące ze sobą smaki Wschodu i Zachodu. Restauracja mieści do 138 osób. Al. Jana Pawła II 21.
www.westin.pl