Chris Botti, słynny amerykański trębacz smooth jazzowy, ulubieniec polskiej publiczności wystąpi w Polsce w listopadzie 2009 roku. Artysta zagra w naszym kraju 5 koncertów, które odbędą się w Warszawie, Łodzi, Krakowie, Poznaniu i Zabrzu. Artysta znany jest także ze współpracy z wieloma artystami światowej klasy do których należą między innymi Sting, Paul Simon czy Andrea Bocelli.


Koncerty startują o godz.20.00 –ej.

Niedziela, 8 listopada, 2009 - Dom Muzyki i Tańca,  Zabrze
Poniedziałek, 9 listopada, 2009 - Klub Wytwórnia , Łódź,
Wtorek, 10 listopada, 2009 - Teatr Wielki, Warszawa,
Środa, 11 listopada, 2009 – Kijów.Centrum, Kraków
Czwartek, 12 listopada 2009, AULA UAM, Poznań

Chris Botti / Biografia
-----------------------------------------
Naukę gry na trąbce zaczął mając 10 lat. W roku 1990 został zaproszony do zespołu Paula Simona, z którym grał przez kolejne 5 lat.

Do tej pory Chris Botti nagrał 8 solowych albumów oraz jedno DVD z zapisem koncertu promującego płytę Night Sessions. Artysta ma na swoim koncie wiele prestiżowych nagród w tym nagrodę Grammy.
W jego karierze ważny okazał się fakt, że Botti po wydaniu swego pierwszego albumu "First Wish" (1995) zaistniał nie tylko w świecie jazzu, ale także na scenie popowej. Przysporzyło mu to wielu fanów na całym świecie.

Kolejne ważne płyty w dyskografii artysty to wydana w 2005 roku "To Love Again" oraz "Italia", która ukazała się w 2007 roku. Na tym pierwszym, który zawiera głównie znane tematy balladowe, zaśpiewała cała plejada gwiazd muzyki pop: Michael Bublé, Jill Scott, Paul Buchanan, Sting, Paula Cole, Renee Olstead.

Ponadto płyta ponownie została nagrana z udziałem The London Session Orchestra. We wrześniu 2007 premierę miał ostatni album Chrisa - "Italia". W trakcie tworzenia tej płyty inspiracją dla artysty były dokonania Milesa Davisa i Ennio Morricone. "Italia" przedstawia przekrój muzyki stworzonej przez najsłynniejszych włoskich twórców. Botti sięgnął tutaj między innymi do korzeni tejże piosenki, aranżując na nowo "Ave Maria", "Venice", "Estatè", czy tytułowy utwór "Italia." Ponadto na albumie po raz kolejny zaśpiewali goście. Tym razem byli to: Andrea Bocelli, Paula Cole i Dean Martin. 
Jako muzyk sesyjny, współpracował z wieloma artystami, wśród których są Andrea Bocelli, Aretha Franklin, Chaka Khan, Betty Midler, Bob Dylan i Paul Simon oraz The Brecker Brothers. Najbardziej znana jest chyba jednak jego współpraca ze Stingiem. Botti występował podczas jego trasy Brand New Day w 2000 i 2001, nagrali również kilka wspólnych utworów, które znalazły się na płytach trębacza. Jest również autorem muzyki do filmu Więzy / Caught(1996).
Botti wzoruje się na wczesnych nagraniach Milesa Davisa i czerpie inspiracje z muzyki Tomasza Stańki. Nie zawęża jednak swojego kręgu zainteresowań muzycznych tylko do jazzu, ale sięga również do muzyki klasycznej i muzyki rockowej. W styczniowym wywiadzie udzielonym magazynowi JazzContent z artysta wyznał, że jest fanem Marilyn Mansona.


Chris Botti / Dyskografia
-----------------------------------------
1995 - First Wish
1996 - Więzy
1997 - Midnight Without You
1999 - Slowing Down the World
2001 - Night Sessions
2002 - December
2003 - A Thoussand Kisses Deep
2004 - When I Fall in Love
2005 - To Love Again
2006 - December
2007 - Italia
2009 - Chris Botti in Boston

Ceny biletów:

    Zabrze: 255 zł | 195 zł | 155 zł
    Łódź: 210 zł | 180 zł  | 140 zł | 120 zł
    Warszawa: 350 zł | 300 zł | 250 zł | 200 zł | 150 zł
    Kraków: 210 zł | 180 zł | 150 zł | 100 zł
    Poznań: 250 zł | 200 zł | 150 zł | 100 zł

Bilety są dostępne w punktach sprzedaży:

     Zabrze - Kasa Domu Muzyki i Tańca, tel. (032) 271 66 22
     Łódź -  Klub Wytwórnia,  tel. (042) 631 80 00
     Warszawa – Shortcut Warszawa, tel. (22) 692 14 30
     Empiki oraz sklepy Media Markt i Saturn w całym kraju.

Sprzedaż internetowa:

www.ticketonline.pl

www.shortcut.pl
www.eventim.pl
www.ticketpro.pl