Kiedy Yajia Lin-Iwanejko otwierała w Warszawie swoją pierwszą chińską restaurację, jej działalność można było zaliczyć do przedsięwzięć pionierskich. W nielicznych miejscach, gdzie serwowano dania kuchni chińskiej, potrawy rzadko przygotowywane były według tradycyjnych przepisów. Wiele składników zastępowano innymi, łatwiej dostępnymi na rynku. Dlatego smak i zapach jedzenia znacznie różniły się od tych, które Yajia znała z domu czy restauracji w Pekinie. Ponadto kuchnię chińską sprowadzano jedynie do usługi gastronomicznej, z pominięciem całego kontekstu kulturowego. Chińskie przysłowie mówi: gdy pijesz wodę, pamiętaj o źródle. W Chinach sztuka kulinarna stanowi integralną część liczącej kilka tysiącleci tradycji. Nierozerwalnie związana jest z medycyną naturalną oraz filozofią. Posiłki stanowią pełne harmonii kompozycje, w których zapachy dań łagodnie się przenikają, a smaki idealnie uzupełniają. Ambicją i celem młodej restauratorki stało się stworzenie miejsca, gdzie Polacy mogliby nie tylko odkrywać prawdziwą chińską kuchnię, ale także poczuć przez moment atmosferę Państwa Środka. Tak powstała w Warszawie restauracja Cesarski Pałac.

www.cesarskipalac.com