Torebka Louis Vuitton to jeden z niekwestionowanych symboli mody. Klasyka elegancji, jedna z najbardziej pożądanych i najczęściej podrabianych marek. Louis Vuitton dba również o to, by jego sklepy były równie rozpoznawalne, jak jego ekskluzywne produkty. Kolejny autorstwa architektów z holenderskiej pracowni Un Studio stanie niebawem w Japonii.

Motywem przewodnim projektu jest liść. Inspiracją był słynny monogram, który zdobi torebki marki Louis Vuitton. Okna oraz elewacja w kształcie liścia pojawiają się na wszystkich kondygnacjach budynku. Holenderscy architekci słyną z nowatorskich i odważnych pomysłów. Wcześniej zaprojektowali m.in. muzeum Mercedes Benz w Stuttgarcie oraz most Erasmusa w Rotterdamie. Tym razem jednakże zdecydowali się chyba na zbyt dosłowne odwołania. Zarzuca się im również, iż zbytnio poddali się koncepcji swojego klienta.

Budynek powstał na bazie trzech głównych poziomów, z których każdy dzieli się na osobne piętra. Każde z dziesięciu pięter ma inne zastosowanie i zaprojektowane jest w odmiennym duchu. Dodatkowo piętra podzielone są na cztery części w kształcie liści, ułożone spiralnie i w odległości 2.70 metra ponad sobą. Oddzielną przestrzeń budynku stanowią wewnętrzne tarasy oraz ogrody, które pną się ku górze od samego parteru. Architekci przewidzieli także system naturalnej wentylacji.

Źródło: