Witamina K została pierwotnie odkryta jako składnik odżywczy biorący udział w krzepnięciu krwi. Istnieją dwie formy witaminy K: K1 (rośliny) i K2 (pokarmy pochodzenia zwierzęcego i sfermentowana żywność roślinna).

Witaminę K1 znajdziemy w zielonych warzywach, liściastych szpinaku, brokułach itp. - odgrywa ona ważną rolę w krzepnięciu krwi.

Witamina K2 występuje w wysokim stężeniu w natto - tradycyjnej japońskiej potrawie i jest dużo lepiej wchłaniana przez organizm niż witamina K1. Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją, gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto, czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto.

Na rynku można się spotkać z informacjami, że ktoś ma K2 z soi - jest to fałsz oraz brak wiedzy firm sprzedających i konfekcjonujących witaminę K2.

Witamina K2 może pomóc w zapobieganiu chorobą sercowo-naczyniowym

Gromadzenie się wapnia w tętnicach jest jednym z najgroźniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu wszystko, co może zmniejszyć osady wapnia w naczyniach krwionośnych, może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.

Wyższe spożycie witaminy K2 jest silnie związane ze zmniejszeniem ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.

Witamina K2 może pomóc w walce z rakiem

Mimo że współczesna medycyna znalazła wiele sposobów, aby leczyć raka, nadal rośnie ilość zachorowań. Dlatego znalezienie skutecznych metod zapobiegania chorobom nowotworowym jest sprawą najwyższej wagi.

Wyniki dwóch badań klinicznych sugerują, że witamina K2 może redukować nawroty raka wątroby i zwiększać czas życia.

Badanie obserwacyjne na 11.000 mężczyzn wykazało, że wysokie spożycie witaminy K2 jest związane z obniżeniem o 63% ryzykiem zaawansowanego raka prostaty.

Witamina K2 poprawia szansę przeżycia pacjentów z rakiem wątroby. Mężczyźni, którzy spożywają najwięcej K2, mają niższe ryzyko zaawansowanego raka prostaty.

Witamina K2 może poprawić zdrowie kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy

Prawidłowy fizjologicznie stan kości nie zależy, jak dotychczas sądzono, tylko od wystarczającego poziomu wapnia, magnezu, witamin D i B6. Potrzebna jest też witamina K.

U osób, których dieta jest uboga w witaminę K, występuje znacznie większe prawdopodobieństwo złamań kości. Zjawisko złamań szyjki kości udowej jest szczególnie częste u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Seria badań wykazała, że terapia witaminą K2 (MK-4) wraz z wapniem i witaminą D znacznie zmniejszyła ryzyko złamań kości udowej u kobiet, pomimo równie częstych upadków co w grupie kontrolnej.

Witamina K2 odgrywa istotną rolę w metabolizmie kostnym i badania sugerują, że może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i zmniejszyć ilość złamań kości.

Witamina K2 może poprawić zdrowie zębów

Na podstawie badań na zwierzętach i roli witaminy K2 w metabolizmie kostnym, uzasadnione jest założenie, że wpływa też na zdrowie zębów.

Jednym z głównych białek regulujących zdrowie jamy ustnej są osteokalcyny, te same białka które są kluczowe dla metabolizmu kostnego i jest aktywowane przez witaminę K2.

Osteokalcyna uruchamia mechanizm, który stymuluje wzrost nowej zębiny, która jest zwapniałą tkanką pod szkliwem na zębach.

Uważa się że witamina K2 może odgrywać kluczową rolę w zdrowiu jamy ustnej, ale obecnie nie ma badań przeprowadzonych na ludziach, które by to potwierdziły w 100% .


Witamina K2 MonoFORTE MK-7 200 µg z Natto 60 kapsułek

Aliness  - 100% Naturalna

Cena: 59,90 zł

W 100% naturalna witamina K2 MONO w postaci MK-7 w dawce FORTE 200µg. Produkt znajduje się na listach NOVEL FOOD !!!

Jedno opakowanie wystarcza na 2 miesiące stosowania.

Witamina K2 w opatentowanej postaci VitaMK7® to jedno z nielicznych źródeł w 100% naturalnej witaminy K2, bardzo dobrze przyswajalnej, przebadanej oraz o udokumentowanym działaniu zaopiniowanym przez EFSA (Europejska Agencja d.s. żywności)

Więcej o samej witaminie K2 w postaci VitaMK7®:

Czy VitaMK7® jest najbardziej zaawansowanym produktem K2 menachion 7 na rynku?

Tak. VitaMK7® pochodzi ze źródeł naturalnych. Powstaje w opatentowanym procesie biofermentacji przy udziale kultur bakterii Bacillus subtilis natto. W procesie fermentacji nie biorą udziału żadne inne bakterie, które są stosowane w innych formach (np. syntetycznych).

All-trans menachinon 7?

VitaMK7® Zawiera > 99% all-trans menachinonu 7 (czyli czystego źródła witaminy K2). Źródła syntetyczne zawierają maksymalnie 95% witaminy K2.

Dodatkowo VitaMK7®:

• nie zawiera zanieczyszczeń i pozostałości z procesu fermentacji

• nie ma pozostałości bakteryjnych

• nie zawiera domieszek syntetycznych form

• nie bierze udziału w żadnych syntetycznych procesach

Czy VitaMK7® jest całkowicie wolne od alergenów i soi?

Tak. Z pełną odpowiedzialnością możemy zaświadczyć, że produkt nie zawiera alergenów ani soi, która jest wykorzystywana do produkcji innych, nienaturalnych w 100% form witaminy K2.

VitaMK7® nie zawiera:

• alergenów

• soi i jej pochodnych

• składników genetycznie modyfikowanych GMO

• glutenu

• laktozy

• pestycydów i toksyn

Czy w procesie wytwarzania VitaMK7®używa się substancji chemicznych i rozcieńczalników?

Cały proces produkcji VitaMK7® jest w 100% naturalny, a w trakcie całego procesu pozyskiwania K2 nie używa się żadnych substancji chemicznych ani rozcieńczalników. Ten unikalny proces produkcji został opatentowany w Europie, USA i Japonii. Całkowitą nieobecność rozpuszczalników mogą zagwarantować wyłącznie mocno zaawansowane technologie.

Czy produkt posiada certyfikat koszerności i nadaje się dla wszystkich wegetarian?

Tak. VitaMK7® otrzymał Certyfikat KOF-K. Nie zawiera żadnych składników zwierzęcych (należy wysypać i spożyć tylko zawartość kapsułki; w zależności od produktu kapsułka może być celulozowa lub żelatynowa).

Czy VitaMK7® jest najbardziej stabilną formą K2 menachinonu 7 dostępną na rynku?

Tak. VitaMK7® jest stabilna 36 miesięcy w temperaturze pokojowej osłaniając od światła. Dodatkowo jest stabilna w połączeniu z wapniem i witaminą D3.

Jaka jest różnicą między witaminą K2 MK-4 i witaminą K2 MK-7?

Witamina K2 zawiera kilka podtypów ogólnie oznaczanych jako menachinon-N (MK-N), gdzie "N" jest liczbą grup izoprenyloglinem. Zazwyczaj syntetyczne MK-4 służy do celów farmaceutycznych (o wymaganej dużej dawce: 45 mg / dzień). Witaminy K2 MK-4 wykazuje niższą biodostępność, bioaktywność i okres półtrwania w surowicy niż MK-7. Witamina K2 jako menachinon-7 (MK-7) jest najbardziej biodostępną i bioaktywną formą witaminy K.

Czy VitaMK7® można spożywać mieszając z posiłkami i zachowując jej właściwości?

Tak. Można ją wymieszać w cieczach (woda, jogurty i oleje) i preparatach proszkowych np. mleko w proszku, zachowując wszystkie jej właściwości.

Czy VitaMK7® może być stosowana jako żywność w UE?

Tak. Witamina K2 VitaMK7® otrzymała pozwolenia zgodnie z art. 5 Rozporządzenia (WE) 258/97 jako postać witaminy K dozwolonej do stosowania w żywności oraz suplementach diety.

Czy VitaMK7® posiada oświadczenia zdrowotne opublikowane przez EFSA?

Tak. VitaMK7® ma zatwierdzone oświadczenie zdrowotne: odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości.

Czy VitaMK7® posiada badania toksykologiczne, przedkliniczne i kliniczne?

Tak. VitaMK7® została bardzo dobrze przebadana przez Profesora G. Littarru i jego współpracowników (University of Marche - Włochy, Instytut Biochemii, Akademia Medyczna).

VitaMK7® produkowana jest w fabryce we Włoszech w zachowaniu procedur HACCP, cGMP, FDA.

Dodatkowe informacje:

Przestrzegamy przed zakupem witaminy K2 ze źródeł o nieznanym pochodzeniu.

W większości są to formy chemiczne, które mają znikomą wchłanialność, a dodatkowo mają źle obliczoną masę czystego menachinonu.

Witamina K2 znajduje się w Unii Europejskiej na listach tzw. Novell Food, czyli aby sprzedawać witaminę K2 w UE należy mieć stosowne pozwolenie wydane przez EFSA. Tanie produkty dostępne na rynku są to chińskie postacie nie mające pozytywnej opinii EFSA ze względu na stosowanie niedopuszczonych rozpuszczalników, które mogą być trujące dla ludzi, a szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży.

VitaMk7 została wpisana na listę Novell Food pod pozycją 209 jako naturalna, bezpieczna i bioaktywna do stosowania w suplementach diety.

Działanie terapeutyczne to minimum 75 mcg czystego menachinonu, a nie surowca.

1 kg surowca witaminy K2 zawiera max. 0,2% czystego menachinonu, co powoduje błędne obliczanie użytego surowca.

Na świecie są tylko 4 firmy produkujące naturalną witaminę K2. Dwie firmy produkują ją przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto. Pozostałe dwie przy użyciu innego szczepu Bacillus licheniformis. Wszystkie pozostałe firmy to syntetyczne postacie o nieudowodnionym działaniu i znikomej wchłanialności, które mogą być trujące dla ludzi, dzieci i kobiet w ciąży.

W 100% naturalny Menachinon -7 zawarty w witaminie K2 marki Aliness pochodzi od jedynego producenta Europejskiego.

Producent:

MedicaLine

Wyspiańskiego 8A

05-400 Otwock

http://aliness.pl/pl/p/Witamina-K2-MK-7-100-g-z-Natto-D3/61