Dziś tłusty czwartek, dzień w którym bez ograniczeń jemy faworki czy pączki. Nie liczymy kalorii, nie martwimy się o ilość tłuszczu, po prostu zajadamy się nimi bez opamiętania. W końcu to tylko jeden dzień roku.

Przepis na pączki:
60 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
6 jaj
1/4 l mleka
5 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
50 dag marmolady
cukier puder
olej do smażenia

2/3 części mąki oraz drożdży, mleka, dodać dwie łyżki cukru i pozostawić na 20 minut, by drożdże urosły. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Całość wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przykryte ręczniczkiem lub folią spożywczą.
Wyłożyć na stolnicę, podzielić na połowę. Jedną część przykryć, by nie wysychała. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki o średnicy około 5 - 7 cm. Ułożyć je na oprószonej blaszce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem. Rozgrzać olej w szerokim garnku do temperatury 180ºC. Smażyć partiami, po 3 - 4 sztuki, około 1-2 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręczniczek kuchenny, by ociekły z tłuszczu.
Po usmażeniu nadziać konfiturą oraz posypać cukrem pudrem.

Przpis na faworki:

25 dag mąki pszennej
4 dag cukru pudru
1 łyżka masła
3 żółtka
5 - 10 dag śmietany
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli
50 dag smalcu do smażenia
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.
Ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.