Baileys czyli jedna z największych na świeci marek likieru prezentuje siebie w zupełnie nowym wydaniu. Niesamowity smak Bailyes, uwielbiany przez konsumentów na całym świecie, ma od niedawna kolejne wcielenie. Receptura powstała, po połączeniu znanej z Baileys Original doskonałej kombinacji świeżej śmietanki i najlepszej irlandzikiej whiskey, z delikatnym smakiem orzechów laskowych.

Baileys

„Stworzyliśmy Baileys Flavours z myślą o wszystkich wielbicielach Baileys, aby mogli na nowo odkrywać jego klasyczny smak, który w każdym z 4 wariantów zyskał wyjątkowe dopełnienie.  Rozszerzenie portfolio marki o warianty smakowe, Baileys with a Hint of Mint, Creme Caramel,  Coffee i Hazelnut, to jedna z najbardziej udanych innowacji wprowadzonych przez Diageo w ostatnich latach” - mówi Agnieszka Lewandowska, Brand Manager portfolio likierów w Diageo Polska.

 

Historia Baileys jest historią romansu, który rozpoczął się w 1971 pytaniem, jak połączyć irlandzkie dziedzictwo i wyjątkową tradycję w produkcji alkoholu i mleka. W odpowiedzi na to pytanie narodziła się  marka Baileys Original Irish Cream, która została wprowadzona na rynek 26 listopada 1974 roku.

tiramisu

W ciągu kolejnych lat wyjątkowy smak Baileys przeniósł markę poza granice Zielonej Wyspy. W 1990r. Original Irish Cream otrzymał miano najbardziej udanego produktu alkoholowego w ciągu minionych 30 lat. Dzisiaj dostępny jest w 160 krajach i od lat, jako jedyny likier plasuje się w TOP 10 największych marek alkoholowych na świecie rankingu ISWR. Tuż obok marek takich jak Smirnoff czy też Johnnie Walker, których historia sięga 200 lat wstecz.

W każdej minucie aż 2 260 osób na całym świecie delektuje się aksamitnym smakiem Baileys. Zetknięcie

z Baileys to uczucie podobne do miłości od pierwszego wejrzenia. Najlepiej przekonać się o tym osobiście

– poczuć, jak śmietanka jedwabiście rozpływa się w ustach, powoli rozpuszcza się, uwalniając rozgrzewającą słodycz whiskey i delikatny posmak czekolady. Baileys to nie tylko subtelny, pełen różnych odcieni smak. Przez kremowy ciepły kolor, jedwabistą konsystencję i sposób w jaki rozlewa się leniwie po kostkach lodu w szklance, zapach i wrażenie błogości jakie pozostawia, Baileys odddziałuje na wszystkie zmysły.

 

Jaki jest najprostszy sposób, by poznać zmysłowy smak Baileys? Szklanka i 3 kostki lodu. Lub ulubiona kawa, lody czy deser. Wystarczy odrobina Baileys, żeby codzienne przyjemności zamienić na coś wyjątkowego.

Co sprawia, że jest taki dobry? To soczyście zielone otoczenie, w którym powstaje, jakość każdego ze składników, inspirujący ludzie i szczypta celtyckiej magii.

Jednak najlepiej smakuje z ... przyjaciółmi.

 

O Diageo...

 

Diageo jest producentem i dystrybutorem najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie z kategorii alkoholi mocnych, win i piw, m.in. takich jak: Johnnie Walker, Guinness, Smirnoff, J&B, Baileys, Jose Cuervo, Tanqueray, Captain Morgan, Crown Royal, wina Beaulieu Vineyard i Sterling Vineyards. Diageo jest międzynarodową firmą prowadząc sprzedaż w 180 krajach na całym świecie. Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku i Londynie.

 

9 PYSZNYCH SPOSOBÓW NA UCZTĘ DLA ZMYSŁÓW

Baileys to idealny sposób na celebrowanie niezapomnianych chwil w życiu. Aby się o tym przekonać, wyczaruj prawdziwe pyszności – ciasta, koktajle, desery oraz drinki inspirowane Baileys. Odkryj nowe smaki znanych napojów i słodkich przysmaków, wzbogacając je o zawarte w likierze wyśmienite połączenie irlandzkiej śmietanki z  rozgrzewającą słodyczą whiskey.

 

1.Baileys Latte

Baileys Latte

Składniki:

50 ml Baileys

20 ml espresso

25 ml gorącego mleka

 

Przygotowanie:

Do szklanki lub kubka wlej 20 ml espresso,

a następnie dodaj 50 ml Baileys. Dolej 25 ml gorącego mleka, a całość przykryj mleczną pianką posypaną wiórkami czekoladowymi.

 

2.Baileys z kawą

 

Składniki:

50 ml Baileys Irish Cream

Świeża kawa

Gorące mleko

Przygotowanie:

Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego spienionego mleka. Całość uzupełnij 50 ml Baileys.

 

3.Baileys na lodzie

 

Składniki:

Trzy duże kostki lodu

50 ml Baileys

 

Przygotowanie:

Wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej 50 ml Baileys. Najlepiej smakuje z przyjaciółmi

 

4.Baileys z lodami

Baileys z Lodami

Składniki:

50 ml Baileys

Twoje ulubione lody

 

Przygotowanie

Wlej do szklanki 50 ml Baileys, a następnie dodaj gałkę ulubionych lodów. Całość można dopełnić wafelkiem lub wiórkami czekoladowymi.

 

5.Gorąca czekolada Baileys

 

Składniki:

300 ml mleka

25 g ciemnej czekolady

50 ml Baileys

 

Przygotowanie:

Pokrusz czekoladę do małego garnka. Zagotuj mleko i kiedy będzie gorące zalej nim czekoladę. Wymieszaj aż czekolada się rozpuści i uzyska aksamitną konsystencję. Dodaj 50ml Baileys Original Irish Cream, zamieszaj. Przelej do 2 kubków, udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Możesz też użyć białej czekolady i Baileys with a Hint of Coffee.

 

6.Orzechowe smoothie Baileys

 

Składniki (4-6 porcji):

150 ml Baileys

300 ml zimnego mleka

400 g lodów jogurtowych lub waniliowych

150 g kremu orzechowego

150 g bitej śmietany

50g drobno zmielonych orzechów laskowych

1 łyżka stołowa cukru

1 białko jaja

Opcjonalnie 2 łyżki stołowe masy ganache (50g)

 

Przygotowanie:

Wlej do blendera mleko, Baileys oraz krem orzechowy i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj lody i ponownie zmiksuj. Uzyskaną masę umieść w zamrażarce na kilka minut. W międzyczasie opiecz orzechy laskowe na patelni na złocisty kolor i zmiksuj z cukrem. Ubij białko i umieść je w głębokim talerzu. Następnie obtaczaj krawędzie szklanek w ubitym białku i uprażonych orzechach. Rozpuść masę ganache w niewielkiej ilości wody. Umieść niewielkie porcje na spodzie szklanki używając długiej łyżki do lodów, a następnie odwróć szklankę spodem do góry, tak by powstały dekoracyjne wzory. Wstaw szklanki do zamrażarki na kilka minut, by utrwalić fantazyjne wzory. Po wyjęciu napełnij szklanki Baileys smoothie i udekoruj odrobiną bitej śmietany.

 

7.Sernik o aromatycznym smaku Baileys

 

Składniki:

110 g słodkich herbatników owsianych

25 g stopionego masła

50 g posiekanych, opieczonych orzechów laskowych

250 g serka mascarpone

200 g lekkiego twarogu (8% tłuszczu)

100 g ciemnej czekolady (75% kakao)

2 duże jajka

30 ml Baileys Irish Cream

40 g cukru pudru

50 g rodzynek (opcjonalnie)

110 g całych, opieczonych orzechów laskowych (opcjonalnie)

100 g utartej ciemnej czekolady (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Aby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz przez 20 min. w 200°. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć. W międzyczasie roztop czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą (zwróć uwagę, by miska dotykała wrzątku). Przełóż serek mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzyj składniki na gładko. Do wytworzonej masy dodaj jajka i cukier, następnie całość zmiksuj. Gdy otrzymasz jednolitą masę dodaj roztopioną czekoladę i Baileys oraz opcjonalnie rodzynki i orzechy laskowe, jeśli masz na to ochotę. Całość wymieszaj, a następnie wyłóż na wcześniej upieczony spód. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą.

 

8.Muffiny Baileys

Muffiny Baileys

Składniki:

2 jajka

100 g cukru

1 paczka cukru waniliowego

12 łyżek oleju słonecznikowego

150 ml Baileys Irish Cream

150 g mąki

1 1 łyżeczki proszku do pieczenia

40 g suszonej żurawiny (lub porzeczki)

40 g czekolady

 

Ponadto:

12 papierowych kubeczków

125 g cukru pudru (przesianego)

4-5 łyżek Baileys Irish Cream

 

Przygotowanie:

Wymieszaj cukier i cukier waniliowy oraz utrzyj z jajami. Stopniowo dodawaj olej słonecznikowy i Baileys. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do utartych składników (cały czas energicznie mieszając). Przygotuj żurawinę i kawałki czekolady, których zamierzasz używać do uzupełnienia ciasta. Następnie przygotuj zestaw kubeczków papierowych i wstaw je do odpowiedniej brytfanki.  W każdym kubeczku umieść ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° przez około 20 minut. Następnie pozostaw aż do ostygnięcia. Wymieszaj cukier puder z Baileys aż powstanie jednolita masa do pokrycia babeczki.

 

9.Truskawkowe tiramisu Baileys

Truskawkowe tiramisu

Składniki:

200 ml Baileys Irish Cream lub Baileys with a hint of Coffee

200 g biszkoptów typu kocie języczki

2 żółtka i 2 białka

75 g cukru pudru

250 g serka mascarpone

250 g kremowego serka białego

2 łyżeczki soku z cytryny

500 g truskawek lub innych owoców leśnych

1 garść listków mięty

 

Przygotowanie:

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, serek i sok z cytryny. Ukręć masę, aż będzie gładka. Ubij pianę z białek a potem delikatnie wymieszaj z masą, żeby piana nie straciła puszystości. Umyj owoce, truskawki pokrój w plasterki. Jeśli używasz owoców mrożonych odsącz je na sitku, inaczej biczkopty zupełnie rozmokną. Na dnie prostokątnego naczynia ułóż warstwę biszkoptów

i nasącz 100 ml Baileys. Przykryj je owocami, a potem masą mascarpone. Dodaj kolejną warstwę biszkoptów i powtórz całą procedurę. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą.