Nowy Rok kojarzy się głównie z szampanem. Jednak wino musujące tylko spożywa się o godzinie 24.
Przed i po pije się najrozmaitsze alkohole, od wódki, wina, piwa po whisky.
Natomiast jak bardzo szkodliwy jest alkohol?
Tutaj kilka mitów i faktów na temat napojów wysokoprocentowych!

MIT:  Alkohol jest środkiem poprawiającym trawienie
Fakt: Alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

MIT:      Alkohol relaksuje i jest dobrym środkiem na zdenerwowanie
FAKT: Chwilowe odprężenie, jakiego doznają niektóre osoby po spożyciu alkoholu, odrywa je na bardzo krótko od problemów życiowych. Problemy pozostają jednak nadal nierozwiązane, nawarstwiają się i często jeszcze bardziej komplikują. Po wytrzeźwieniu powraca się do nich z jeszcze większym napięciem i niepokojem.

MIT:      Alkohol zapobiega chorobie wieńcowej i zawałom serca
FAKT: Wprawdzie spotykamy badania wykazujące, że picie niewielkich ilości alkoholu wpływa "ochronnie" na serce, jednak należy do tego rodzaju stwierdzeń podchodzić bardzo ostrożnie. Według tych badań "ochronne" działanie alkoholu ma polegać na jego wpływie na gospodarkę tłuszczową i opóźnianie procesu miażdżycowego.

MIT: Mężczyzna jest bardziej odporny na alkohol niż kobieta
FAKT: Wprawdzie po wypiciu tej samej ilości alkoholu, jego stężenie będzie mniejsze w organizmie mężczyzny niż kobiety. Panie po takiej samej ilości są bardziej pijane, jednak sposób reagowania na alkohol zależy bowiem od indywidualnych cech organizmu, stanu zdrowia, sposobu odżywiania się itp.

MIT: Alkohol dodaje sił
FAKT: Alkohol może sprawiać takie wrażenie, ponieważ poprzez swoje działanie pobudzające pozwala na krótko zapomnieć o zmęczeniu. Bardziej systematycznie picie alkoholu powoduje jednak uszkodzenie zarówno układu nerwowego jak i mięśniowego.

MIT: Kieliszek na przeziębienie.
FAKT: Alkohol zmniejsza odporność organizmu, gdy mamy gorączkę i jesteśmy przeziębieni. Ogranicza bowiem aktywność białych ciałek krwi, które mają za zadanie zwalczać infekcje. Przewlekłe picie alkoholu natomiast hamuje funkcję układu odpornościowego, prowadzi do zwiększonej wrażliwości na choroby zakaźne, zapalenie płuc i gruźlicę. Osłabienie systemu immunologicznego z powodu alkoholu ma także wpływ na wystąpienie chorób nowotworowych.

MIT: Kieliszek na rozgrzewkę.
FAKT: To pozorny efekt. Wypicie alkoholu powoduje bowiem tylko chwilowe poczucie ciepła spowodowane napłynięciem do rozszerzonych naczyń skórnych ciepłej krwi z głębi organizmu. Rozszerzone naczynia krwionośne przyśpieszą wymianę ciepła z otoczeniem, co spowoduje utratę ciepła. Ochłodzona krew wraca z powrotem do narządów wewnętrznych, a to prowadzi do przeziębień, zapalenia oskrzeli lub płuc.