Rynek kosmetyczny proponuje dziś bardzo bogatą ofertę alg. Ponieważ są one bardzo skuteczne w pielęgnacji skóry, zyskały sobie popularność wśród kosmetyczek i ich klientek. 
Algi wykorzystywane w kosmetyce pozyskiwane są głównie z wód morskich, szczególnie popularne i znane są te, które rosną na dnie Morza Śródziemnego.
Bogaty w witaminy i mikroelementy skład tych wodorostów, szczególnie skuteczny jest przy oczyszczaniu skóry z toksyn, spowalnianiu procesów starzenia, jak i w zabiegach odżywczo-rewitalizujących.

Jednak by te wszystkie składniki miały szanse wniknąć w głąb skóry muszą zostać odpowiednio przetworzone, czyli zmikronizowane. Niektóre osoby zniechęcają się do stosowania tego typu alg, ponieważ maja one specyficzny, nieprzyjemny, morski zapach. Obecnie, jednak wiele firm znalazło już sposób by ten zapach zneutralizować, poprawiając tym samym walory estetyczne zabiegu. Bardzo skuteczne są np. algi z dodatkami olejków zapachowych, zastosowanych w takich proporcjach by nie zaburzały ich działania.
Mimo to nadal większym zbytem cieszą się tzw. algi plastyczne. Czym one są? Są to preparaty, które przede wszystkim, ładnie pachną i po zmieszaniu z wodą lub odpowiednim aktywatorem, zastygają na skórze tworząc łatwą do usunięcia spoistą maskę. Niestety, jeśli chodzi o ich skuteczność pielęgnacyjną w niczym nie równa się ona algą zmikronizowanym. 
Algi plastyczne czy inaczej alginaty nie maja w zasadzie nic wspólnego z prawdziwymi algami. Użyte w ich nazwie słowo alga to tylko skuteczny chwyt marketingowy. Algi plastyczne szybko zastygają na skórze, a tworząc spoista masę nie maja już w zasadzie żadnego działania odżywczego. Co najwyżej przyśpieszają zamykanie się porów skóry i dają przyjemne uczucie chłodu, co może być przydatne np. po zabiegu oczyszczania mechanicznego.

Wybierając algi zmikronizowane masz do czynienie z kosmetykiem aktywnym, który rzeczywiście w błyskawicznym tempie poprawić może stan twojej skóry. Algi plastyczne są, natomiast, wygodniejsze w zastosowaniu, dlatego też kosmetyczki tak chętnie po nie sięgają, niestety pozbawione są jakichkolwiek właściwości aktywnych.