Sztuką jest stworzyć opakowanie na produkt spożywczy w taki sposób, żeby było funkcjonalne, budziło dobre skojarzenia, wyróżniało się na półce w sklepie i na dodatek jeszcze, żeby było ładne.

Jak się okazuje, młodzi polscy projektanci posiedli taką wiedzę, a nagradzany projekt systemu opakowań na podlaskie produkty kulinarne – „Smaki Podlasia”, jest tego doskonałym potwierdzeniem.

Monika Ostaszewska-Olszewska, absolwentka Wydziału Wzornictwa Przemysłowego ASP w Warszawie oraz laureatka nagrody Art Of Packaging 2011 (największy konkurs tego rodzaju w Polsce) w kategorii Debiuty, bazując na obserwacji rynku Podlasia i świetnej znajomości regionalnych tradycji (projektantka pochodzi z Białegostoku) stworzyła opakowania nawiązujące do stylistyki zdobnictwa regionu, a przy tym nowoczesne i wyraźnie tworzące wizerunek produktów domowych, zdrowych i jednocześnie ekologicznych.

Sękacz z Suchowoli, ser z Korycina czy chleb z Ciechanowca są zapakowane estetycznie, ujmują prostotą i zgrabnym połączeniem tradycyjnych wzorów z normami wymaganymi przy pakowaniu żywności. Do tego stopnia, że po rozpakowaniu i zjedzeniu zawartości ma się ochotę... zachować opakowanie.

Autor: Ewelina Czechowska