O czym mowa, jak myślicie? Mała podpowiedź: wyrabiane jest już od prawie 6000 lat. Kto by pomyślał, że piwo (bo o nim mowa) było znane już tak dawno! Oczywiście, z pewnością receptura tego napoju wielokrotnie była zmieniana i udoskonalana. Obecnie piwo wyrabia się ze słodu jęczmiennego, który jest potem przetwarzany i dodawane są inne składniki, jak np. chmiel. Jest wiele gatunków piwa, niektóre znane na całym świecie, niektóre są specjalnością regionalnych browarów.
Kto spożywa najwięcej piwa? Okazuje się, że to Czesi wiodą prym wśród piwoszy. Średnie spożycie wg badań z 2005 roku wynosi ok. 160,5 litra na 1 mieszkańca. Polska w tej kategorii jest 17., a wyprzedzają nas m.in. Niemcy (którzy mają jedno ze słynniejszych piwnych świąt – Oktoberfest), Austriacy, Amerykanie, ale także i Węgrzy czy Hiszpanie.
Piwo zawiera zwykle niewielką ilość alkoholu, nawet to, które jest oznaczane jako bezalkoholowe. Dlaczego jest tak lubiane? Niewielka ilość piwa wprowadza nas w dobry nastrój, stajemy się bardziej otwarci. Pozwala nam to zrelaksować się i nie myśleć chwilowo o sprawach zawodowych czy też problemach życiowych. Jak mówią – wszystko jest dla ludzi, ale też nie należy przesadzać z niczym. Piwo jest dość kaloryczne (i rośnie od niego mięsień piwny, jeżeli spożywamy go za duża). Ma właściwości moczopędne, więc jest chętnie stosowane jako lekarstwo na problemy z nerkami.
Pamiętajcie jednak, że piwo zawiera pewną ilość alkoholu – lepiej nie wsiadać od razu po wypiciu piwa za kierownicę.