Ekologia na półkach. Najdroższy składnik alkoholu zamknięty w butelce ORKISZ! Rosnąca popularność slow food i sklepów z ekologiczną żywnością to znak naszych czasów. Już nie wybieramy pięknych, czerwonych, „fotograficznych” jabłek, które kuszą nas jednakowym kształtem i kolorem, tylko dopytujemy sprzedawców o produkty nie zawierające konserwantów,  pochodzące z upraw ekologicznych.

 Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże - orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczną, a nawet inteligencję.

Mąka, płatki, kasze, pieczywo, ciastka – to najpopularniejsze produkty powstające z pszenicy orkisz. Polmos Lublin zdecydował się wykorzystać ten jeden z najdroższych składników z jakich można wyprodukować alkohol  właśnie do produkcji wódki ORKISZ. Jest ona wytwarzana w małych ilościach w procesie powolnej destylacji i dzięki temu charakteryzuje ją niezrównana łagodność, subtelny i niepowtarzalny smak*. Produkt został przygotowany specjalnie dla sieci sklepów „Nalewki i Inne ‘’.