W dzisiejszych czasach nieustannych zmian, przeobrażeń i ewolucji w przeróżnych dziedzinach, jedną najbardziej rozwojowych jest szeroko pojmowana gastronomia światowa. Przenikanie się smaków i stosowanie zaskakujących połączeń zainspirowało ekskluzywną markę Belvedere do zorganizowania po raz pierwszy w historii prestiżowych, międzynarodowych, barmańskich mistrzostw Belvedere International Cocktail Competition, których motywem przewodnim były Luxury Cocktails.

Eliminacje do tego konkursu rozpoczęły się ponad pół roku temu. Celem było wyłonienie najlepszych barmanów z całego świata. W każdym z wybranych krajów przeprowadzono wewnętrzne konkursy, a ich zwycięzcy udali się na wielki, międzynarodowy finał do Londynu, gdzie w dniach 11 i 12 października, reprezentanci m.in. z USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Hong Kongu, Tajwanu, Meksyku, Kanady, Francji, Włoch i oczywiście z Polski, starli się w zaciętej rywalizacji.

 


Wielki finał był niezwykłym wyzwaniem dla wszystkich uczestników. Przygotowano cztery zadania, które wymagały od barmanów kreatywności, niezwykłych umiejętności i szerokiej wiedzy.
Pierwszy z etapów – Classic Cocktails – wymagał od wszystkich twórczego podejścia. Inspirując się klasycznymi koktajlami z lat 30-tych XX wieku, każdy z uczestników musiał skomponować swój autorski, oryginalny koktajl, który oceniany był przez mistrza sztuki barmańskiej Peter’a Dorrelli, byłego Prezesa Brytyjskiego Stowarzyszenia Barmanów, przez projektantkę Marię Grachvogal oraz przez Claire Smith, Belvedere International Brand Ambassador.

 


Następnie na barmanów czekało przygotowywanie Modern Cocktails, gdzie sprawdzana była  innowacyjność w zastosowaniu nietypowych składników. Uczestnicy konkursu zostali zabrani w pyszność komponowania koktajli – molecular mixology – wykorzystującą tajemnice reakcji chemicznych. Ten wyjątkowy pokaz przedstawił Mistrz Koktajli, Ben Hehir, a całość odbyła się w jednym z najbardziej znanych barów – Purple Bar hotelu Sanderson.

 


Kolejnym wyzwaniem była umiejętność współpracy, jaką barmani musieli się wykazać w celu stworzenia nieznanego dotąd koktajlu. Podczas jednego okrążenia legendarnego London Eye, zamknięci w kapsułach uczestnicy mieli do dyspozycji składniki, których wcześniej nie znali. Liczyła się pomysłowość i oczywiście doskonała kooperacja, która dla barmanów pracujących w popularnych, tłumnie odwiedzanych klubach, jest niezmiernie istotna.


Ostatnim z wyznaczonych zadań było sprawdzanie umiejętności w dopasowaniu koktajlu do wybranego dania. Przydzieleni do jedenastu najbardziej ekskluzywnych restauracji m.in. The Ritz, Gordon Ramsey’s Maze oraz L’atelier de Joel Robuchon, uczestnicy pod czujnym okiem szefów kuchni przygotowywali doskonale komponujące się z daniami koktajle. Barmani nie bali się eksperymentować w wykorzystywaniu różnorodnych składników. Używano białka jajka, lawendy, szafranu czy też nasion kolendry oraz liści egzotycznej rośliny shiso. Uczestnicy udowodnili, że Luxury Cocktail to przede wszystkim wyrafinowanie i innowacyjność w dobieraniu komponentów. Kojarzące się niejednokrotnie z potrawami, tu w połączeniu z innymi ekskluzywnymi składnikami, uwydatniły to, co w doskonałym koktajlu najważniejsze – jakość i zbalansowanie.

 


- Belvedere jest uosobieniem najwyższej jakości i doskonałego stylu, dlatego też tworzone na jej bazie koktajle stanowią esencję tego, co nazwać możemy „luxury drinking” – opowiada Claire Smith,  Belvedere International Brand Amabassador. – Obecni tu barmani wykazali się niezmierną fantazją, kreatywnością, doskonałymi umiejętnościami oraz zaskakującą zręcznością i wyszukanym smakiem – dodaje. – Luxury Cocktails to kategoria wymagająca najlepszych składników, a  perfekcyjny barman, to składnik niezastąpiony…

Poniżej receptury zwycięskich koktajli:

The “Thai Lemonade” – autorstwa Aki Wanga
•    50ml Belvedere Cytrus
•    Odrobina świeżej kolendry
•    Mały kawałek imbiru
•    Odrobina syropu cukrowego
•    20ml soku z limonki
Wymieszaj kolendrę z syropem i imbirem w wysokiej szklance. Dodaj resztę składników i przykryj wszystko skruszonym lodem. Następnie wymieszaj składniki długą łyżką koktajlową i ponownie nałóż na szczyt warstwę kruszonego lodu oraz dolej odrobinę wody mineralnej.

The „Belvedere Mellow”  (numer jeden w zadaniu gastronomicznym) Aki Wang
•    Belvedere Vodka
•    Garść liści shiso
•    Połówka jabłka
•    8 winogron
•    Odrobina soku jabłkowego
•    15ml Sauvignon Blanc
Rozgnieć liście shiso z jabłkiem i winogronami. Dodaj resztę składników i wymieszaj w shakerze z dodatkiem kruszonego lodu. Przelej wszystko do schłodzonego kieliszka typu Martini i udekoruj pomarańczą oraz twistem z limonki.

The „From the Thames to Taiwan” koktajl stworzony przez Aki Wanga i Jake’a Burgera
•    50ml Belvedere Pomarańcza
•    25ml Belvedere Vodka
•    1 całe, świeże jabłko
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    15ml syropu chili
•    Odrobina Angostury
Wymieszaj jabłko z syropem chili  i rozmarynem. Dodaj resztę składników i wymieszaj z kostkami lodu. Przelej wszystko do schłodzonego kieliszka typu Martini i udekoruj rozmarynem oraz połówką pomarańczy.

 The „Mazovian Kometa” – przygotowany przez Andrew Griffiths z klubu Cookie w Melbourne

•    50ml Belvedere Vodka
•    3 drobne pasemka szafranu
•    1 laska wanilii
•    3 łyżki dżemu z maliny moroszki
Pozwól, aby dżem osiadł na dole szklanki i dodaj odrobinę wódki Belvedere. Dodaj resztę składników i wymieszaj z kostkami lodu. Przelej do schłodzonego kieliszka typu Martini i udekoruj maliną moroszką.