Prezentujemy unikalne centrum lokalnej kultury, które zlokalizowano na terytorium Chin. Tłem dla inwestycji są góry Taoyuan, znajdujące się nieopodal miasta Chongqing.

Obiekt zaprojektowano przez zespół architektów Vector. Precyzyjna nazwa realizacji to "Społeczne Centrum Hongqing Taoyuanju".

Organiczne podejście projektantów i architektów powoduje, że mamy do czynienia z realizacją, która zdaje się stanowić przedłużenie lokalnego krajobrazu.

Kompleks składa się z trzech stref: kultury, sportu i zdrowia publicznego.

Obiekt pokryto zielonym dachem, który podkreśla harmonię ze światem przyrody i wpływa na właściwości termiczne budynku.

Trzy dziedzińce skupiają wokół siebie strefy organizacyjne. Usytuowano je poniżej poziomu gruntu i obsadzono drzewami, które z perspektywy lotu ptaka wyglądają niczym zielony dywan.

Całość konstrukcji przywołuje skojarzenia, z pustynnymi domami Berberów, które osadzono poniżej poziomu gruntu.

Realizacja kreuje współczesne trendy w architekturze. Kolejny punkt obowiązkowy dla fanów współczesnego budownictwa, którzy podróżują po Chinach.