W prezentowanym projekcie, który powstał pomimo ograniczeń związanych z usytuowaniem, uderza potężny kształt domu i jego nazwa. X – na pierwszy rzut oka, widać, o co chodziło projektantowi, ale jak zastanowimy się głębiej, X – to również wielka niewiadoma.

Wydaje się, że w przypadku tego projektu też tak było. Przez środek budynku przechodzi duże drzewo – sosna, zaś cały obiekt znajduje się na szczycie stromego wzgórza schodzącego ku dolinie w Cabrils. Właściciele mają niepowtarzalny widok zarówno na ocean, jak i na góry. Wizyty sąsiedzkie też raczej im nie grożą, gdyż położenie gwarantuje prywatność.

Dom posiada dwa piętra. Na górze mamy garaż, sypialnię, studio, łazienkę, gabinet, czyli prywatną strefę właścicieli. Niższe piętro służy celom towarzyskim, mieszczą się tam kuchnia i pokój dzienny. W samy dole wśród roślinności ukryty został basen. Dom zachwyca nie tylko swoim położeniem, ale również minimalistycznym wykończeniem i różnorodnością widoków. Jednocześnie doskonale wpasowuje się w otaczającą przyrodę. Zachęcam do obejrzenia.