W japońskim mieście Aomori powstał nietypowy Ośrodek Kultury, autorstwa architekta Kengo Kuma.  Obiekt zachwyca drewnianym wykończeniem pomieszczeń. Projekt zakłada integrację wizerunkową Ośrodka z sąsiednimi obiektami miasta. Poszarpana linia dachu, przypominająca ułożone w szereg spiczaste kształty, optycznie pomniejsza budynek, który w rzeczywistości jest o wiele większy. Zewnętrzna elewacja została wyłożona panelami z boazerii, które posiadają między sobą wolne przestrzenie. Pozwala to na obserwowanie tego, co dzieje się wewnątrz. Perełką prezentowanego budynku jest  świetlica przeznaczona dla dzieci, w której najważniejsza jest falista podłoga. Zachęca ona najmłodszych do kreatywnych zabaw. Dodatkowo mogą oni wypróbować swoje siły w studiu gotowania i pokoju tatami. Poszczególne pomieszczenia została zorganizowana wokół wspólnego korytarza, będącego łącznikiem całego Ośrodka.