Architekci Rodrido Duque Motta, Gabriela Manzi i Rafael Hevia z chilijskiego studia projektowego Duque Motta AA zakończyli właśnie początkowy etap prac nad nowym kampusem wydziału ekonomii Huechuraba, wchodzącym w skład uniwersytetu Santiago.
Pierwsze wzniesione budynki zostaną przeznaczone dla tamtejszej Szkoły Ekonomii. Już teraz widać kluczowe elementy, na których opiera się cała struktura projektu: baza, część wypoczynkowa, otaczające główne budynki pierścienie i tereny zielone. Architekci od Duque Motta AA postawili na trwałość i profesjonalizm, konstrukcja nowego kampusu robi wrażenie solidnej i przemyślanej, wyraźnie odcinając się od otaczającej ją bezbarwnego krajobrazu akademickiego.

Kompleks jest przyjazny środowisku – m in. dzięki wyważeniu oświetlenia na elewacjach budynku, wydzieleniu stref zielonych, czy ogrodach zainstalowanych na dachach. Te rozwiązania pozwalają znacznie zmniejszyć skutki uboczne działania promieni słonecznych w okresie letnim. Małe okienka na bocznej elewacji zapewniają dostarczenie wystarczającej ilości światła przy jednoczesnym zmniejszeniu strat ciepła.

Projekt opiera się na serii szeregowych budynków, przebitych trzema dziedzińcami – wydzielono tu przestrzeń dla studentów na poszczególnych etapach nauki: licencjatów, magistrów i absolwentów. Z rozmysłem rozplanowano tu część użytkową – kawiarnie, biblioteki i sale konferencyjne. W części dla absolwentów znajdziemy z kolei modułowe biura. Otwarta przestrzeń wokół budynków została wykorzystana jako korytarze powietrzne. Pola rekreacyjne, będące ostatnim kręgiem kampusu oferują studentom możliwość wypoczynku i złapania oddechu między kolejnymi zajęciami.