Prezentujemy projekt Sanaa nowej siedziby Centrum Pokojowej Nagrody Nobla w Sztokholmie w Szwecji.  Składa się on z sześciu przejrzystych kul różnej wielkości, w których odbija się panorama miasta. Kuliste sfery o różnych proporcjach wyglądają nierzeczywiście i idealnie wkomponowują w przestrzeń miejską. Jednocześnie nie sposób przejść obok nich obojętnie.

Budynek jest doskonale zaprojektowany pod kątem oszczędności energii. Podczas ciepłych miesięcy letnich wnętrze budowli jest zacienione i chłodzone naturalnie. Zaawansowane systemy wentylacji sprawiają, że powietrze stale krąży, dając poczucie świeżości i zapewniając komfort. Natomiast w mroźne zimy kule stają się ciepłe i przytulne, oferując miłe wytchnienie od warunków panujących na zewnątrz.

Centrum ma służyć zarówno jako miejsce do nauki, jak i do odpoczynku. Praca konkursowa „Kule Nobla” jest propozycją stworzenia nowego miejsca przeznaczonego na forum obywatelskie, otwarte dla publiczności przez cały rok. Sferyczne konstrukcje przenikają się, tworząc szereg różnorodnych pomieszczeń. W podobny sposób mają przenikać się myśli i słowa ludzkie, tworząc atmosferę akceptacji i rozwoju.