Japońskie biuro architektoniczne HYAD, stworzyło projekt minimalistycznej, designerskiej i nowoczesnej rezydencji. Zrealizowany obiekt zlokalizowano w sąsiedztwie  historycznego parku.

Działka na której znajduje się budynek nie była przeznaczona dla domów mieszkalnych. Architekci stanęli przed sporym wyzwaniem. Należało ukryć niedogodność związaną z lokalizacją i uczynić z niej zaletę. Rezydencja zachwyca bryłą i wystrojem wnętrz. Minimalistyczna forma, drewno i wszechobecne szkło nadają nieruchomości wzorcową lekkość.

Ciemna elewacja harmonijnie koresponduje, z wszechobecnym betonem i lokalną przyrodą oraz architekturą. Budynek nie przytłacza swojego otoczenia, stając się integralną częścią przestrzeni.

Od strony ulicy rezydencja nie jest dostępna. W tej części nie występują okna czy przeszklenia.

Otwarte przestrzenie zlokalizowano w części zintegrowanej z parkiem. Taki zabieg ogranicza niepożądane widoki i podkreśla atuty okolicy.

Jedna strona domu jest pozbawiona naturalnego oświetlenia. Unikalny projekt i zastosowane technologie powodują, że ten fakt nie wpływa na oświetlenie wnętrz.

W rezydencji nie brakuje naturalnego światła słonecznego.

Poprzez zastosowanie olbrzymich połaci okiennych mieszkańcy mają odczucie swoistej symbiozy, z wypełnionym roślinnością parkiem.

Zieleń zdaje się wkraczać do domu, stając się integralną częścią struktury.

Oryginalny obiekt, niezwykle trudny projekt i fenomenalna realizacja. Wzorcowy, designerski dom, który sprostał wyzwaniom specyficznego otoczenia. Rekomendacja trendz.pl