Norweskie studio Snøhetta wygrało konkurs na projekt nowego węzła przesiadkowego w sercu Alp. Realizacja wizji architektów umożliwi turystom podróż na Górę Virgolo.  Szczyt będzie dostępny po raz pierwszy od 40 lat. Pierwsza kolejka linowa znajdująca się w tym miejscu została zamknięta przed 40 laty. Projekt norweskiej pracowni umożliwi szybkie dotarcie w niedostępny rejon włoskich Alp.

Nowy węzeł przesiadkowy składa się z dwóch pierścieni. Pierwszy zlokalizowano w stacji bazowej, drugi w górnej części. Po dotarciu poprzez ruchome schody zostaniemy powitani zjawiskową panoramą Alp. Nowe miejsce widokowe zawieszono na krawędzi klifu. Turyści delektują się krajobrazem wprost ze środka stacji. Równie imponujący widok oczekuje na zewnętrznym tarasie widokowym.

Architekci reprezentujący studio Snøhetta wkomponowali obiekt w górski krajobraz. Poziom harmonii między najwyższej klasy, designerską architekturą, a przyrodą reprezentuje najnowsze trendy w architekturze.

Obiekt to stacja kolejki oraz szerokie zaplecze. To m.in. basen, restauracja, kawiarnia i sale konferencyjne.

Snøhetta proponuje, aby część stacji bazowej stała się przestrzenią publiczną w której mogą odbywać się lokalne targi, koncerty czy inne wydarzenia plenerowe. Inwestycja zostanie oddana do użytku w 2018 roku.