Brazylijska firma Studio mk27 zakończyła projekt „V4 Dom”, realizowany w Sao Paulo. Budynek jest jednokondygnacyjny. Mieszkanie wychodzi na zewnątrz do ogrodu. Sprawia wrażenie drewnianego pudełka, owiniętego w perforowane panele. Wewnątrz mieszczą się prywatne pokoje, chronione przed spojrzeniami obcych.

Ogromny masywny dach wsparty na belkach rozciąga się nad całością. Część dzienna została podzielona na dwie części w poziomie. Podczas upalnych dni możemy schronić się pod dachem, jednocześnie przebywając na świeżym powietrzu. Na górną część prowadzą proste schody, idealne miejsce do opalania się lub oglądania gwiazd.

Przestrzeń przeznaczona do codziennych czynności została wyznaczona przez cztery smukłe kolumny. Całość ograniczają rozsuwane szklane drzwi, które prowadzą do świata zewnętrznego. W domu dominuje zieleń. Drzewa i roślinność przenikają budynek, stanowią jego część.

„V4 Dom” został nominowany do nagrody w kategorii „mieszkanie” podczas World Architecture Festival 2012.


Autor: sj