Architekci z biura Modus na lokalizację swojego najnowszego projektu wybrali malownicze okolice górskiej miejscowości Castelrotto w północnych Włoszech. Na stromym zboczu stanęła oszałamiająca willa, mieszcząca w sobie atelier i rezydencję dla artystów.

Budynek składa się z dwóch wysokich, drewnianych modułów. Projektanci maksymalnie wykorzystali okoliczne tereny, z okien domu rozlega się bajeczny widok na miasteczko i dolinę. Materiały użyte podczas budowy konstrukcji nawiązują do otaczającego krajobrazu i ludowych włoskich tradycji.

Budynek podzielono w poziomie na dwie kontrastujące płaszczyzny. Betonowy dół willi dedykowano na powierzchnię roboczą, wyższa część budynku, urządzona w jasnym drewnie, została podzielona odpowiednio na przestrzeń wystawową i nowoczesne lofty mieszkalne na wyższych piętrach.

W otwartej galerii umieszczono niemal niewidoczne kręcone schody, dzięki którym przedostaniemy się na górne poziomy. Głównymi atutami projektu jest otwarta przestrzeń, wykorzystane naturalne surowce (przede wszystkim drewniane panele) i nowoczesne, surowe wzornictwo. Projektanci stworzyli idealne miejsce pracy dla artysty.