David Chipperfield przedstawił nowy projekt modernizacji Centrum Pokojowej Nagrody Nobla w Sztokholmie. W kwietniu 2015 rozstrzygnięto konkurs, a zwycięzca ponad pół roku później przedstawił plany szerszej publiczności.

Budynek ma spełniać funkcję reprezentacyjną podczas wręczania Nagrody Nobla, a także być miejscem spotkań społeczności stolicy Szwecji. W założeniu autora zmodernizowany obiekt  ma „tworzyć żywą interakcję z mieszkańcami i turystami”.

Zmodyfikowany projekt Centrum Pokojowej Nagrody Nobla w Sztokholmie  zakłada przede wszystkim zwiększenie przestrzeni publicznej, stworzenie tarasu od strony południowej oraz dużego placu od strony północnej.

Sala widowiskowa została unowocześniona i udoskonalona tak, aby jeszcze lepiej spełniała swoją rolę w trakcie ceremonii noblowskich, jak również mogła być miejscem do innych spotkań i koncertów. Zmodernizowany budynek zacznie funkcjonować w nowym kształcie od 2018.