Architekci z tureckiego biura architektonicznego Bahadir Kul Architects  zmodernizowali stary terminal autobusowy i nadali mu nieregularne, amorficzne linie i formy. Dworzec znajduje sie nieopodal miasta Aksaray, w odległości 5 km od niego, a dotychczasowy obiekt nie nadawał się do pełnienia swoich funkcji.

W ramach modernizacji i powiększenia terminalu dworca autobusowego stworzony został nowy, innowacyjny budynek. Betonowa elewacja, powycinane, nieregularne łuki, amorficzne linie i wgniecenia nawiązują do charakterystycznej topografii, przypominającej region Cappadoccia.

Wnętrza „rzeźbionych” otworów wypełnione zostały szkłem. Zapewniło to z jednej strony ochronę termiczną, a z drugiej wpuściło do wnętrza naturalne światło.

Mimo swojej wyjątkowości i wizualnej odrębności budynek wpasowuje się harmonijnie w otoczenie. Co więcej, spełnia wszystkie funkcje użytkowe, a jednocześnie dostarcza niesamowitych wrażeń estetycznych.